Cenník

Villum M G

 

     Vinohradnícka  Oblasť                                                                         

             Nitra- Bita

Veltlínske Zelené2017                           4-€

Biela odroda Veltlínske Zelené je dedičstvom rakúsko-uhorskej monarchie. Pôvod síce nie je známy, za pravlasť sa však pokladá Dolné Rakúsko.

 Víno odrodové suché, značne obľúbené.Je to plné extraktívne víno južného charakteru pripomínajúce tropické ovocie. Ponúka nám pestré spektrum vôní po ovocí, má charakteristický mandľový buket, niekedy dominuje aj medový tón obohatený vôňou zelených jabĺk a pikantnej limetky. Chuť lahodná, po zelenom ovocí a mede, dochuť po lúpaných mandliach a ovocí, podporená sviežimi kyselinkami. Tomuto vínu svedčí ak má vyšší obsah kyselín a je výrazne suché.  Odporúčaná teplota na podávanie je 11 – 13° C.

Gastrokombinácia: Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k ľahkej úprave rýb, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.

Rulandské Biele 2017                            4-€

 Pôvodom je to stará francúzska odroda známa už v 14. storočí. Hovorí sa o nej ako o krásnej francúzskej odrode s burgundským rodokmeňom.

 Je to extraktívne svieže ľahké víno s harmonizujúcimi kyselinami a s jemnou arómou. Noblesná vôňa medových plástov, broskýň, mandlí, dominujú aj tóny mandarinkovej šupky a dužiny grepov. Vo víne cítiť aj jemný nádych chleboviny. V chuti sa postupne vynárajú jemné ovocné tóny, najmä hrušky, banánov a tropických chutí vanilky, vlašského orecha a ananásu.

 Odporúčaná teplota na podávanie je 9 – 11° C.

Gastrokombinácia: Doporučujeme ho podávať k varenému mäsu, k prírodným úpravám hovädzieho mäsa, k zeleninovým a ovocným predkrmom, k hydine, teľacím špecialitám, paštétam, rybám a k tvrdším bielym syrom.

 Chardonnay2017                                 4-

Odroda sa rozšírila do celého sveta z Burgundska vo Francúzsku, kde je považovaná za neutrálne víno. Víno sa pokladalo dlho za identické s odrodou Burgundské biele.

Víno disponuje výraznejšou ovocnou arómou. Jemná medová vôňa pripomína kvietky agátu. Vo vôni môžete nájsť tóny citrusového ovocia, banánu, med, oriešky, jablká. Často vonia po ananáse i mangu. Príjemné kyselinky a tóny pripomínajúce limetky sú v chuti doplnené kvetinovo-ovocnými tónmi. Chuť je korenistejšia, plná a extraktívna. Prekvapí aj jemnou vanilkovou chuťou a dochuťou po karameli.Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

 Gastrokombinácia: Chardonnay je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam, dezertom, k zeleninovým jedlám, k hydine, bielemu mäsu. Hodí sa aj k šalátovým predjedlám, prírodnej úprave kuracieho mäsa, k cestovinám. Zrelé víno je ideálne k divine, výraznejším paštétam, k údenému mäsu.

Rizling Vlašský                         nedostupné

Pochádza pravdepodobne z francúzskej oblasti Champagne, avšak jeho pôvod nie je presne známy. Nie je príbuzný s „pravým“ Rizlingom Rýnskym.

Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná.Odporúčaná teplota na podávanie je 10 - 12° C.

 Gastrokombinácia: Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.

Sauvignon Blanc2017                            4-€

Farba vína je svetlo zeleno-žltá. Sauvignon má charakteristické spektrum vôní, ktoré v slabších ročníkoch resp. pri mladom víne silne pripomínajú vôňu žihľavy, lúčnych tráv, alebo čiernych ríbezlí či egreša. V lepších rokoch a s postupným zrením víno vonia po zrelých broskyniach, prípadne po exotickom ovocí, po grapefruite, s jemnými muškátovými tónmi. Výnimočný buket je svieži a dlhý.Chuť je hladká, svieža, korenistá, plná, výrazne ovplyvnená vôňou. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, s postupným zrením sa všetky zložky dostávajú do harmonického súladu. Je mimoriadne vhodný na archiváciu, akostné vína dosahujú fľašovú zrelosť v rozpätí 2 až 5 rokov, vína s prívlastkom v rozpätí 4 až 10 rokov.

Gastrokombinácia : Odporúčame podávať v kombinácii s pikantnými, korenenými a výdatnejšími mäsami a hydinou, je vhodné aj k jemným syrom, zeleninovým šalátom, či údeným rybám. Mladé víno je možné kombinovať s pečeným moriakom alebo bažantom. Fľašovo zrelé víno, prípadne Neskorý zber sú vhodné aj ako aperitív resp. víno k dezertom. Sauvignon je ušľachtilé víno k slávnostným príležitostiam. Podáva sa pri teplote 8 až 11 stupňov.

 Svätovavrinecké                          nedostupné

Vína sú jemné, harmonické výraznej chuti. Farba je granátovočervená, môže prechádzať až do tmavorubínovej alebo červenofialovej. Vo vôni možno hľadať zrelé višne, jahody, čerešne... Chuť je plná, príjemne trpkastá s harmonickým pomerom kyselín a trieslovín.

Gastrokombinácia : Vína sú vhodné k jedlám z diviny, údenému mäsu (aj v kombinacii s omáčkami); vyniknú tiež so zrelými aromatickými syrmi,

André 2017                                       4-€

 André je modrá odroda, vyšľachtená v roku 1961 na Morave v šľachtiteľskej stanici vo Veľkých Pavloviciach krížením odrôd Frankovka Modrá a Svätovavrinecké. Je to veľmi kvalitné, harmonické, extraktívne plné víno, ktoré má intenzívnu farbu. Vôňa je typická odrodová, nájdeme v nej kúsky kôstkovín a korenia. V ovocnej chuti dominujú zrelé bobule, vyššia celková kyselina a jemná škoricová dochuť.Má dobrú kvalitu s väčšou kyselinou a vyššími trieslovinami.Odporúčaná teplota na podávanie je 16 – 17° C.

Gastrokombinácia: Odporúčame podávať v kombinácii so studenou kuchyňou, cestovinami, s jemne korenenými špecialitami z tmavého mäsa, bažantom, biftekom na korení, divinou a s hovädzím steakom. Ideálne je aj so zrelými, tvrdými a aromatickými syrmi.

Frankovka Modrá                             nedostupné

Charakteristika vína:Elegantné víno rubínovočervenej farby,  zamatovej chuti s vyšším obsahom trieslovín.  Charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno.

Gastrokombinácia: Toto víno je vhodné podávať k tmavšiemu mäsu, k divine, k hovädziemu mäsu. Výborne sa hodí k plesňovým syr om ako je Niva alebo Gorgonzola. Odporúčaná teplota         na podávanie 14 – 16° C

Svätovavrinecké Rosé 2017                3,5-€

Modne ,ľahké ružové víno s farbou svetlo jahodových tónov, je presne také, aké by malo byť
správne rosé – osviežujúce, príjemné , so sľubnou škálou chutí a vôní.Vyznačuje sa intenzívnou
vôňou lesných jahôd , v chuti sa prejavuje ako výraznejšia kyselinka . Odporúčame podávať dobre
vychladené 8-10 °C
Gastrokombinácia :   Rosé Svätovavrinecké, dá sa kombinovať s pizzou či cestovinovými šalátmi.
Víno odporúčame vypiť do jedného roka.

Dunaj2017                                             4-

Pochádza z trojitého kríženia odrôd (Muškát Bouchet x Oporto) x Svätovavrinecké.
Dunaj je veľmi kvalitná odroda. Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V
chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých
čokoládových tónov. Trieslovina je veľmi jemná.
 Gastrokombinácia: Odporúčame podávať v kombinácií s prírodnou korenistou úpravou mäsa, so
srnčím ragú, ale aj s teľacím mäsom a tvrdým syrom.

Muškát Moravský2017                                    4-

Víno má lto-zelený farebný odtieň. V chuti dominuje intenzívna muškátová aróma podporená
sviežou kyselinkou. Jeho ľahká ovocná chuť si získava postupne mnohých obdivovateľov.
Gastrokombinácia :
Muškátový typ vína podporí chuť hydiny s ovocím. Spomedzi syrov je vhodná kombinácia Muškátu
moravského s mäkkými smotanovými syrmi. Teplota podávania sa pohybuje v rozmedzí 10-11°C.

Rizling Rýnsky                                          nedostupné

Rizling rýnsky má svetložltozelenú až zlatožltú farbu a typickú jemnú kvetinovú vôňu - po kvitnúcej lipe, intenzita ktorej sa rozvíja so zrením vína, môže však byť cítiť aj po marhuľovom kvete, broskyniach, po lúčnych kvetoch, sene, dokonca po zelenom citróne. Chuť je korenistá a plná, zvýraznená pikantnou kyselinkou, niekedy aj vyššími delikátnymi aromatickými látkami, ktoré zaujmú nevtieravým a dlhotrvajúcim chuťovým vnemom. Vyniká svojou harmóniou. Zrením vo fľaši sa jeho vlastnosti ešte viac zušľachťujú. So správnym fľašovým vekom nadobúda Rizling rýnsky živý, korenistý "petrolejový" buket.

Gastrokombinácia : Rizling Rýnsky je ideálne víno pre chvíle pohody a kľudu. Jeho chuť oceníte predovšetkým v kombinácii so sladkovodnými rybami, ale aj bielymi mäsami, jemnými syrmi a zeleninovými špecialitami. Zrelé víno je vhodné aj k mastnejším mäsitým jedlám, naopak sladšie výbery k jemným dezertom. Teplota podávania 11-13 °C.

Cabernet sauvignon  2017                       4-€

Cabernet sauvignon  2016                       5-€

Charakteristika vína:Má výraznú odrodovú príchuť cabernetového charakteru .Farba vína je atraktívna rubínovočervená. V intenzívnej ovocno-kvetinovej vôni objavíte vôňu čerešní, višní, sliviek, čiernych ríbezlí, čierneho korenia, fialiek i jemný anízový tón. V chuti tiež dominujú kúsočky čiernych ríbezlí. 

Gastrokombinácia: Toto víno doporučujeme podávať k poľovníckym špecialitám, ako napr. korenisté úpravy diviny, k plesňovým dobre vyzretým syrom, steakom, biftekom, k mäsovým polievkám. Hodí sa aj k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kaostiam.čici, husi a aj k vnútorn

Cuvée Rosé 2017                                    5-€ 

Silvánske zelené 2017                                    4-

© 2014 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode